25 stycznia 2014

"Zawijańce" - przepis

Hej!
Postanowiłam napisać tutaj przepis na "zawijańce'', które dziś piekłam. Jeśli kiedyś będę chciała znów je piec, nie będę musiała  daleko szukać, a może przy okazji ktoś z tego skorzysta :D

Składniki:

*Na ciasto*
-1/4 kostki drożdzy
-szklanka ciepłego mleka
-1/3 szklanki cukru
-dwie szklanki mąki
-50g masła
-1 jajko

*Na masę*
-100 g masła
-5 łyżeczek cukru
-1,5 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki kakaa

Drożdże rozpuszczamy w szklance z mlekiem z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Zostawiamy aż trochę urosną. Masło rozpuszczamy w garnku. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko, rozpuszczone w mleku drożdże, masło. Mieszamy łyżką do wytworzenia gładkiej masy. Przykrywamy (najlepiej jakimś małym ręczniczkiem kuchennym) i odstawiamy, aż wyrosną.

W szklance (lub jakiejś małej miseczce) ucieramy masło, cukier, kakao i cynamon do gładkiej masy.

Po wyrośnięciu ciasta ugniatamy je dodając mąkę, aż przestanie się lepić. Rozwałkowujemy je w kształt kwadratu, smarujemy masą i zawijamy. Zawinięte ciasto kroimy na krążki o szerokości około 2 cm.

Na blachę wykładamy papier, ustawiamy piekarnik na 180 stopni, krążki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na około 25 min.

Po tym czasie wyciągamy je i... gotowe!





Przepis zaczerpnęłam z gazetki "KropkaTV" z tego tygodnia.

1 komentarz :